Reisen, besøket og prøvetaking

.

Reisen

Kontoret er på Lysaker på grensen mellom Akershus og Oslo og kan nås med tog (og flytog fra Gardermoen flyplass), buss og bil (E18). Det ligger i Strandveien 8 i etasje 2B i et hvitt bygg på sydsiden av E18. Det står Lysakerklinikken ved inngangen i 2. etasje.

Fly

Fly til Gardermoen med Norwegian, SAS eller Widerøe og reis rett fra flyplassen til Lysaker med NSB eller flytoget (Oslo Lufthavn – Lysaker).

Det finnes flere hoteller ved Gardermoen og ved togforbindelsen til Lysaker.

Tog eller buss

Ruter kan du enkelt planlegge reise med kollektivtransport til Lysaker stasjon (innenfor Oslo/Akershus). Det er både tog- og bussforbindelse.

Parkering

Den nærmeste parkeringen er rett utenfor (Q-park). Mot avgift. Den billigste parkeringen (gratis) er ved CC Vest i 10 min gangavstand. Gjør betaling for parkering enklere med EasyPark. Se flere parkeringsplasser på kartet.

Besøket

Ved ankomst til lokalet, vennligst sitt ned på venterommet (4. dør til høyre).

Beskjed fra legen: Jeg kommer og henter deg når jeg er klar. Du kan eventuelt sende en SMS om at du har kommet. Jeg svarer hvis jeg skulle være forsinket. Jeg har ikke sekretær.

I forbindelse med første besøk kan du forvente at dette vil skje:

  1. Gjennomgang av sykehistorie
  2. Klinisk undersøkelse
  3. Rekvirering av laboratorieprøver
  4. Avtale videre oppfølging
  5. Betaling for konsultasjon
1. Gjennomgang av sykehistorie

Legen vil stille deg mange spørsmål om sykehistorien din og innhente andre relevante medisinske opplysninger. Du bør ha oversikt over dine diagnoser, hvilke undersøkelser og behandlinger du har vært gjennom. Mange opplysninger skal fylles ut i elektronisk skjema på forhånd og gir mer tid til å fokusere på det som er viktigst for deg. Gjerne innhent journalen din fra fastlege eller spesialister for å hjelpe deg med dette. Ta med alle tidligere prøvesvar (særlig fra private laboratorier).

2. Klinisk undersøkelse

Legen vil undersøke deg fra topp til tå. Det er en fordel å ha på seg klær som er lette å ta av og på. Vennligst unngå sminke og neglelakk hvis mulig (sistnevnte er spesielt viktig).

3. Rekvirering av laboratorieprøver

Mot slutten av konsultasjonen avgjør legen hvilke laboratorieprøver som er aktuelle for deg. For prøver uten refusjon velger du selv hva du ønsker å gå videre med.

4. Avtale videre oppfølging

Det tar som oftest 3-4 uker før prøver hos Lab1 er ferdig analysert, prøvesvarene overlevert og det er klart for neste time. For andre analyser tar det vanligvis 3 dager til 3 uker avhengig av hvilke prøver som er rekvirert. Avføringsprøver og urinprøver må ofte gjøres i en helg og angitt ventetid kan regnes fra tidspunktet prøvene er levert til laboratoriet. Gjerne finn noen datoer som kan passe for deg ca 4 uker frem i tid. Oppfølgingstime bestilles selv via nettsiden.

5. Betaling for konsultasjon

Oppdaterte priser kan finnes i prislisten. Betaling forventes ved levering av tjenesten og kan gjøres med Vipps (ved telefontime), kort (anbefalt) eller kontant. Det er også mulig å få faktura, men denne må betales samme dag den mottas. Slik bruker du Vipps.

Prøvetaking

Hvilke prøver skal jeg ta?

Dette bestemmes ved slutten av første time og kan være forskjellig for hver enkelt. Det skal vanligvis tas blodprøver og døgnurin (samle urin i ett døgn). Noen skal ta avføringsprøver og pusteprøve i tillegg.

Hvor kan jeg ta prøvene?

Prøvene kan som hovedregel tas ved Lab1, Fürst eller eventuelt lokalt sykehus, fordi disse kan videresende prøver til andre laboratorier. Prøver som skal analyseres hos Lab1, kan ikke tas ved annet laboratorium. Prøver fra annet biologisk materiale enn blod (f.eks. avføring, urin eller spytt) kan tas hjemme og sendes i posten.

Når kan jeg ta prøvene?

Blodprøvene må tas om morgenen fastende. Stoffskifteprøver bør ikke tas senere enn kl 10:30. Det er ikke laboratorium på stedet. Det er oftest aktuelt å ta blodprøvene en annen dag. Urinprøven kan sendes i posten etter blodprøvene er tatt. Langtreisende bør vurdere en overnatting for å ta blodprøvene neste morgen eller om disse kan tas ved lokalt sykehus etter hjemreise. Prøvetaking må avtales med Lab1 minst 1 virkedag i forveien. Hos Fürst er det drop-in (ingen forhåndsbestilling).

Hvor mye koster det?

Prøvetaking ved Lab1 koster 250 kr, ved Fürst 45 kr og ved sykehus er det vanligvis gratis. Det er egne priser for analysene. De fleste er dekket av Folketrygden. For analyser hos Lab1 gjelder egne priser.

Hvilke forberedelser må jeg gjøre?

Kutt ut kosttilskudd (ikke medisiner) 3 dager før blodprøvetaking og urininnsamling. Hormoner skal tas etter prøvetakingen på prøvetakingsdagen. Blodprøver skal tas fastende (ikke spist siden midnatt). Det skal være minst 12 timer mellom forrige inntak av stoffskiftemedisin og blodprøver. Døgnurinbeholder fås kjøpt hos Lab1.